Slovenija! Diabetes Diabetes se je že večkrat pojavil v naši družini

Diabetes se je že večkrat pojavil v naši družini

Že iz otroštva se spomnim, da je moj stari oče imel diabetes. To pa je konkretno vplivalo na njegov način življenja, saj je vedno imel rad sladko hrano, na primer kakšne domače dobrote in pa pecivo. Zaradi diabetesa, pa se je moral temu odreči, kar pa ga je zelo potrlo. Nato pa sem čez nekaj let ugotovil, da pa ima diabetes tudi moj oče.

Tako pa me je malo zaskrbelo, kajti diabetes je bolezen, ki je lahko genetsko predana. Tako pa sem otroštvo in najstništvo preživel brez da bi se mi pojavil kakšen znak za diabetes, vendar je še vedno možnost, da bi se mi pojavil, saj se je mojemu očetu tudi pojavil, ko je že bil malo starejši.

Diabetes se je že večkrat pojavil v naši družini

Zato pa sem redno dajal pozornost na razne simptome, ki se pojavijo z diabetesom. Ti simptomi pa vključujejo redno utrujenost, saj telo ne mora več normalno porabljati sladkorja, ki pa je skoraj da glavni vir, ki daje telesu energijo. Nato pa je pogost simptom tudi povečan apetit in žeja, kjer pa lahko tudi sledi povečana izguba telesne teže.

Prav tako pa se veliko pacientom, ki imajo diabetes, pojavi slabost, v skrajnih primerih bruhanje, poslabšan vid in podobno. Dober znak diabetesa pa je tudi slabše, oziroma počasnejše, celjenje ran. To pa se zgodi zaradi spremembe koncentracije glukoze, oziroma sladkorja v krvi.

Tako pa dajem redno kri in pa dajem pozornost na te simptome, da bi ugotovil, ali tudi mene čaka diabetes. Močno pa upam, da me ta bolezen ne doleti, saj sem tudi sam velik ljubitelj raznih priboljškov, katere pa jemljem v mejah normale, ter tudi zaradi zdravja ne pretiravam s sladko hrano. To pa tudi zaradi razloga, ker sem športnik, ter vem, da sladkor ni zdrav za telo in kondicijo, vendar se rad kdaj in kdaj malo posladkam s kakšnim priboljškom.